Парламентът на Нидерландия призна Гладомора от 1932-1933 г. за геноцид над украинския народ. Това

...
Парламентът на Нидерландия призна Гладомора от 1932-1933 г. за геноцид над украинския народ. Това
Коментари Харесай

Нидерландия призна Гладомора за геноцид

Парламентът на Нидерландия призна Гладомора от 1932-1933 година за геноцид над украинския народ. Това е следващата страна, която подхваща подобен ход.

Гладоморът е изкуствено основан апетит от сталинския наказателен режим по време на разцвета на колективизацията, т.е. насилственото лишаване на частната благосъстоятелност и организирането на групови стопанства. В резултат на тези събития, заради липса на храна, съгласно разнообразни оценки са починали от четири до шест милиона украинци, основно в селските региони на страната.

" Приветствам признаването на Гладомора за геноцид от Камарата на представителите на Нидерландия. Назоваването на нещата с същинското им име е ключът към справедливостта. И за попречване на повторното осъществяване на тези ужасяващи закононарушения. Благодаря на Нидерландия за мощната и многостранна поддръжка към Украйна в битката за нашето бъдеще и това на целия свободен свят! ", написа украинският президент Володимир Зеленски в Twitter.

Гладоморът беше приет за геноцид от хърватския парламент, от френския Сенат, от немския Бундестаг, от белгийския парламент и т.н.
Източник: lupa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР